Αναγνώστες

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Γρίππη των Χοίρων

H ΓΡΙΠΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ - ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΝΕΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΜΕΣΩ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

(ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ)

Άγιος Κήρυκος Ικαρίας 30 -04-2009

(όλα τα αρχεία είναι μεταφρασμένα από τοποθεσίες στο διαδίκτυο και δεν αποτελούν προσωπική άποψη του γράφοντος )

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Φερεντίνος Οδυσσέας - Γεωπόνος Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

ΠΑΝΩΛΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ - ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ / ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1- Τι είναι η πανώλη των πτηνών;

Πανώλη των πτηνών (Swine influenza) , ή η "γρίπη των χοίρων", είναι μια οξεία ίωση του αναπνευστικού συστήματος των χοίρων που προκαλείται από ιό της γρίπης τύπου Α. Ιοί της γρίπης των χοίρων μπορούν να κυκλοφορούν μεταξύ των χοίρων σε όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται κατά το τέλος του φθινοπώρου και τους χειμερινούς μήνες , όπως και στους ανθρώπους. Ιοί της γρίπης που προέρχονται από χοίρους βρίσκονται σε άγρια πουλιά, οικόσιτα, πουλερικά, άλογα και ανθρώπους αλλά μετάδοση στο ίδιο το είδος θεωρείται σπάνια . Ο νέος ιός ο οποίος έχει εντοπιστεί στις περιοχές αυτές , περιέχει γονίδια χοίρων, πουλιών και ανθρώπου σε μορφή η οποία δεν είχε προηγούμενα περιγραφεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Είναι εργαστηριακά αποδεδειγμένο ότι ο ιός αυτός εμπεριέχει τέσσαρες συνιστώσες: 1. Ανθρώπινη γρίπη, 2. Γρίπη των πτηνών από τη Βόρειο Αμερική, 3. Γρίπη των χοίρων από την Ευρώπη, 4. Γρίπη των χοίρων από την Ασία . Επιπλέον ο ιός αυτός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η ασθένεια που περιγράφεται στο Μεξικό είναι σοβαρή και εκδηλώθηκε σε μεγάλο αριθμό ατόμων.

Η κλασική πανώλη των ιών της γρίπης (της γρίπης τύπου Α του ιού H1N1) εμφανίστηκε για πρώτη φορά από μια απομονωμένη ομάδα χοίρων το 1930.Προκαλείται από έναν από τους πολλούς χοιροειδείς ιούς της γρίπης Α. Η νοσηρότητα στους χοίρους τείνει να είναι υψηλή (7-10 μέρες) και η θνησιμότητα χαμηλή (1-4%). Η εξάπλωση του ιού γίνεται μεταξύ χοίρων από αερολύματα, άμεσες και έμμεσες επαφές, και τυχαία μεταφορά χοίρων. Εστίες στους χοίρους μπορεί να υπάρξουν όλο το χρόνο, με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης το φθινόπωρο και το χειμώνα σε εύκρατες ζώνες. Πολλές χώρες βρίσκονται σε τακτική εμβολιασμού κατά της πανώλης των χοίρων (πληθυσμών των πτηνών). Οι ιοί της γρίπης των χοίρων συνοψίζονται συνήθως στον υπότυπο H1N1 αλλά υπάρχουν και άλλοι υπότυποι όπως H1N2, H3N1, H3N2. Οι χοίροι μπορούν επίσης να μολυνθούν από τον ιό της γρίπης , ιούς της γρίπης των πτηνών και του ανθρώπου εποχιακούς , καθώς και τους ιούς της γρίπης των χοίρων. Ο υπότυπος H3N2 του ιού της πανώλης θεωρήθηκε ότι θα έπρεπε να έχει αρχικά εισαχθεί από ανθρώπους. Μερικές φορές μπορεί να έχουν μολυνθεί χοίροι με περισσότερους από έναν τύπο του ιού σε μια στιγμή, η οποία μπορεί να επιτρέψει την ανάμιξη των γονιδίων από αυτούς . Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση του ιού της γρίπης των πτηνών που περιέχουν γονίδια από διάφορες πηγές, που ονομάζεται "reasserting" ιού. Αν και ο συγκεκριμένος ιός της γρίπης είναι συνήθως συγκεκριμένο είδος και μολύνει μόνο τους χοίρους, μερικές φορές διασχίζει το φράγμα των ειδών και μπορεί να προκαλέσει νόσο στον άνθρωπο.

2 - Ποιες είναι οι επιπτώσεις για την υγεία του ανθρώπου;

Εστίες σποραδικές με ανθρώπινη λοίμωξη , εξαιτίας της πανώλης των πτηνών, έχουν περιστασιακά αναφερθεί. Γενικά κλινικά συμπτώματα είναι παρόμοια με την εποχιακή γρίπη αλλά γενικότερα η κλινική παρουσίαση κυμαίνεται από απλή λοίμωξη έως σοβαρή πνευμονία που καταλήγει σε θάνατο. Η τυπική κλινική παρουσίαση της πανώλης των πτηνών στον άνθρωπο (λοίμωξη) μοιάζει με εποχιακή γρίπη και άλλες οξείες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος . Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί κατά τύχη μέσω της επιτήρησης εποχιακής γρίπης. Ήπια ή τυχαία περίπτωση μπορεί να έχει ξεφύγει από την αναγνώριση. Ως εκ τούτου, η πραγματική έκταση αυτής της νόσου στους ανθρώπους είναι άγνωστος.

Σαν αρχικά συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία είναι:

α. Πυρετός

β. Συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως βήχα ή ρινική καταρροή

γ. Κυνάγχη

και πιθανόν άλλα συμπτώματα όπως:

δ. Μυαλγίες

ε. Πονοκέφαλο

στ. Ρίγος

ζ. Καταβολή

η . Εμετούς ή διάρροιες (παρόλο που δεν είναι τυπικά για γρίπη των χοίρων εν τούτοις έχουν περιγραφεί σε κάποια από τα πρόσφατα περιστατικά)

3 - Όταν ανθρώπινα κρούσματα έχουν συμβεί;

Με την εφαρμογή του Δημόσιου Κανόνα Υγιεινής του 2005 ,στο 2007, ο οποίος έχει ενεργοποιηθεί λόγω της πανώλης και των περιστατικών γρίπης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ισπανία , εκτιμάται ότι οι άνθρωποι συνήθως προσβάλλονται από την πανώλη των χοίρων που έχουν μολυνθεί από τη γρίπη, ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις . Από άνθρωπο σε άνθρωπο έχει συμβεί σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά περιορίστηκε σε στενές επαφές και κλειστές ομάδες ανθρώπων.

Στους 103 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών από τη γρίπη των χοίρων στο Μεξικό, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Υγείας Χοσέ Ανχελ Κόρδοβα. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι 400 άνθρωποι νοσηλεύονται από τα συνολικά 1.600 ύποπτα κρούσματα.

Εκατομμύρια Μεξικανοί παραμένουν στα σπίτια τους ή κυκλοφορούν με χειρουργικές μάσκες, ιδίως στην πρωτεύουσα, όπου η κυβέρνηση ματαίωσε κάθε δημόσια εκδήλωση, έκλεισε τα μουσεία, τα μπαρ, ενώ δύο ποδοσφαιρικοί αγώνες διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών.

Ο ταξιδιώτης, που μπήκε στη Βραζιλία στις 16 Απριλίου, έχει τοποθετηθεί σε απομόνωση στο Ινστιτούτο Λοιμωδών Νόσων Εμίλιο Ρίμπας στο Σάο Πάολο. «Έως σήμερα δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα ασθενούς που νόσησε από τη γρίπη των χοίρων. Καθαρά για προληπτικούς λόγους, ο ασθενής, ο οποίος έχει τις αισθήσεις του κι η γενική του κατάσταση είναι καλή, νοσηλεύθηκε προκειμένου να διευκρινισθεί η ιατρική πρόγνωση» τόνισαν οι Αρχές.

4 - Πώς να μολυνθούν οι άνθρωποι;

Πανώλη των πτηνών δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μεταδοθεί σε ανθρώπους με διατροφικό χειρισμό και έτοιμο χοιρινό (χοιρινό κρέας), ή άλλα προϊόντα που προέρχονται από χοίρους. Η πανώλη των ιού της γρίπης των πτηνών εξοντώθηκε με το ψήσιμο, σε θερμοκρασίες των 160F/70 C που αντιστοιχεί στις γενικές οδηγίες για την επεξεργασία του χοιρινού και άλλων κρεάτων. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό συχνά και επιμελώς. Συνήθως η γρίπη των χοίρων μεταδίδεται με απευθείας επαφή ή στενή επαφή με χοίρους. Δευτερογενής μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο έχει περιγραφεί αλλά είναι πολύ σπάνια. Αυτός ο ιός δεν μεταδίδεται με τη βρώση χοιρινού κρέατος ή προϊόντων χοιρινού κρέατος.

Ασθένειες σε ανθρώπους από τη γρίπη των χοίρων έχουν εντοπιστεί περιστασιακά από τα τέλη της δεκαετίας του ';50, συνήθως σε άτομα που είχαν απευθείας έκθεση σε χοίρους (χοιροτρόφους, εργαζόμενους σε φάρμες χοίρων κλπ.). Στην Ευρώπη από το 1958 έχουν αναφερθεί συνολικά 17 περιστατικά. Στις ΗΠΑ έξαρση κρουσμάτων γρίπης των χοίρων εντοπίστηκε σε νεοσύλλεκτους στο στρατόπεδο Fort Dix, New Jersey το 1976, χωρίς όμως επιβεβαίωση επαφής τους με χοίρους. Αντίθετα παρουσιάστηκε εκτεταμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο με περισσότερους από 200 ασθενείς, 12 εισαγωγές σε νοσοκομείο και ένα θάνατο.

5 - Τι γίνεται με την πανδημία του κινδύνου;

Είναι πιθανό ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους, ειδικά αυτοί που δεν έχουν τακτική επαφή με τους χοίρους, δεν έχουν ασυλία με την πανώλη των ιών γρίπης . Ένα μέλος προσβεβλημένο από τον ιό της πανώλης μπορεί να προκαλέσει γρίπη πανδημίας. Οι επιπτώσεις της πανδημίας που προκλήθηκε από το εν λόγω ιό , είναι δύσκολο να προβλεφθούν . Εξαρτάται από τη λοιμογόνο δύναμη του ιού, την υφιστάμενη θωράκιση μεταξύ των ανθρώπων, την προστασία από την πολλαπλά αντισώματα που αποκτήθηκαν από την εποχιακή γρίπη και τους παράγοντες υποδοχής του ιού.

Η πανδημία γρίπης χαρακτηρίζεται από μια συνεχή επιδημία σε διεθνές επίπεδο από ένα νεοεμφανισθέντα ιό γρίπης που επηρεάζει μεγάλο ποσοστό του ανθρώπινου πληθυσμού, το οποίο δεν έχει ανοσία για το συγκεκριμένο ιό. Τον 20ο αιώνα συνέβηκαν τρεις πανδημίες γρίπης, το 1918, το 1957 και το 1968. Η ΠΟΥ (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας) στο Global Influenza Preparedness Plan the World Health Organisation (WHO) έχει καθορίσει έξι φάσεις ετοιμότητας για πανδημία και η αρμόδια επιτροπή Επείγουσας Κατάστασης του Οργανισμού σε επείγουσα συνάντηση της 25ης Απριλίου 2009 έκρινε πως απαιτείται η συλλογή επιπλέον στοιχείων που αφορούν τα κλινικά, επιδημιολογικά και ιολογικά χαρακτηριστικά της νόσου για να αξιολογηθεί πλήρως η κατάσταση. Στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες για αναβάθμιση της ετοιμότητας για αντιμετώπιση πιθανής πανδημίας και όλες οι χώρες-μέλη έχουν ένα σχέδιο δράσης για αντιμετώπιση πιθανής πανδημίας γρίπης. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (US CDC), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (ECDC), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Τμήμα Ευρώπης) παρακολουθούν και αξιολογούν στενά την κατάσταση. Οι Υπηρεσίες Υγείας του Μεξικού έχουν αναλάβει σειρά μέτρων για έλεγχο και αντιμετώπιση της κατάστασης όπως κλείσιμο σχολείων, αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων και διανομή αντιβιοτικών φαρμάκων σε αυτούς που συστήνεται. Ακόμα έχουν εκδώσει συμβουλές για μέτρα υγιεινής ώστε να προληφθεί η μετάδοση της γρίπης. Οι αντίστοιχες Υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν επίσης εκδώσει οδηγίες για μέτρα υγιεινής στις περιοχές οι οποίες έχουν επηρεαστεί και έχουν εντατικοποιήσει την επιδημιολογική επιτήρηση.

Στην ΕΕ το ECDC παρακολουθεί την επιδημιολογική κατάσταση και αξιολογεί τους κινδύνους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται στενά με τις χώρες-μέλη για όλα τα θέματα που αφορούν τη διαχείριση του κινδύνου στα πλαίσια του Early Warning and Response System (EWRS). Το Health Security Committee συναντάται επίσης για να συζητήσει την κατάσταση. Το Global Health Security Initiative ανταλλάσσει πληροφορίες για την παρούσα κατάσταση και για μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

6 - Υπάρχει εμβόλιο για την προστασία των ανθρώπων από την πανώλη των πτηνών;

Δεν υπάρχουν εμβόλια που προσβάλλουν τη σημερινή μορφή του ιού της πανώλης των πτηνών που προκαλεί ασθένεια στην ανθρώπους. Δεν είναι γνωστό εάν η τρέχουσα αγωγή για εποχιακή γρίπη του ανθρώπου μπορεί να παρέχει κάποια προστασία.. Οι ιοί της γρίπης αλλάζουν πολύ γρήγορα. Είναι σημαντικό να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο κατά του στελέχους του ιού που κυκλοφορεί σήμερα για να παρέχει μέγιστη προστασία στα εμβολιασμένα άτομα. Για το λόγο αυτό, πρέπει να υπάρχει πρόσβαση σε όσες περισσότερες μορφές ιών , για να επιλέξετε το πιο κατάλληλο υποψήφιο εμβόλιο του ιού. Υπάρχουν μερικές ομοιότητες μεταξύ των ανθρώπινων ιών H1N1 (που καλύπτονται από το εμβόλιο της εποχιακής γρίπης) και του καινούργιου (μεταλλαγμένου) ιού Η1Ν1 των χοίρων, ώστε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάποια διασταυρούμενη προστασία. Για το τελευταίο χρειάζεται να γίνουν σχετικές μελέτες, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει, θα χρειαστεί όμως κάποιος χρόνος για να ολοκληρωθούν. Η GlaxoSmithKline , εικάζεται ότι έχει εφεύρει και παρασκευάσει το κατάλληλο αντιβιοτικό για έναν πρωτοεμφανιζόμενο μεταλλαγμένο ιό στην ποσότητα των 100.000 δόσεων του σκευάσματος Relenza .
Ενώ ο Δρ. Richard Besser, προεδρεύων του CDC (Centers for Disease Control and Prevention) των ΗΠΑ, λέει ότι είναι μάλλον πολύ αργά να προσπαθήσουν να περιορίσουν το ξέσπασμα της επιδημίας, με εμβόλια, με θεραπεία ή με απομόνωση.


7 - Ποια φάρμακα είναι διαθέσιμα για τη θεραπεία;

Υπάρχουν δύο κατηγορίες των εν λόγω φαρμάκων

1) αμανταδίνη και ρεμανταδίνη

2) αναστολείς της γρίπης – νευραμινιδάσης- (oseltamivir και zanamivir).

Το μεγαλύτερο μέρος των περιπτώσεων της πανώλης των πτηνών που έχουν αναφερθεί στο παρελθόν ,έχουν ανακτηθεί πλήρως από τη νόσο χωρίς να απαιτούν ιατρική φροντίδα και χωρίς φάρμακα . Ορισμένοι ιοί της γρίπης έχουν αναπτύξει αντίσταση στα αντιβιοτικά φάρμακα, που περιορίζουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Οι ιοί που προκύπτουν από τις πρόσφατες υποθέσεις με τα ανθρώπινα κρούσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες , είναι ευαίσθητοι στις oseltamivir και zanamivir αλλά ανθεκτικοί στη αμανταδίνη και ρεμανταδίνη . Η πληροφόρηση είναι ανεπαρκής για να γίνει σύσταση για τη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων σε θεραπεία των λοιμώξεων του ιού της πανώλης των πτηνών. Τα νοσοκομεία πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση την κλινική και επιδημιολογική εκτίμηση και βάσει του οφέλους της θεραπείας του ασθενούς . Για την εν εξελίξει εστία της πανώλης των πτηνών στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό, τις εθνικές και τις τοπικές αρχές προτείνεται να χρησιμοποιείται το oseltamivir και zanamivir για τη θεραπεία της νόσου με βάση την ευαισθησία του ιού .

8 - Τι πρέπει να κάνω, αν είμαι σε τακτική επαφή με τους χοίρους;

Ακόμη και αν δεν υπάρχει σαφής ένδειξη ότι τα ανθρώπινα κρούσματα πανώλης σχετίζονται με τα πρόσφατα ή εν εξελίξει ,όπως η νόσος των πτηνών-εκδηλώσεις σε χοίρους, θα ήταν σκόπιμο να μειώνεται στο ελάχιστο η επαφή με άρρωστα μωρά χοίρων και η έκθεση των ζώων αυτών σύμφωνα με τις σχετικά υγειονομικά αρχές. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μολυνθεί με παρατεταμένη, στενή επαφή με μολυσμένους χοίρους. Καλές πρακτικές υγιεινής είναι απαραίτητες σε κάθε επαφή με τα ζώα και είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της σφαγής και μετά τη σφαγή , σωστοί χειρισμοί για την αποφυγή της έκθεσης σε παράγοντες της νόσου. Άρρωστα ζώα ή τα ζώα που πέθαναν από την ασθένεια δεν θα πρέπει να υποβάλλονται σε διαδικασία σφαγής. Ακολουθήστε περαιτέρω συμβουλές από τις αρμόδιες εθνικές αρχές.

9 - Πώς μπορώ να προστατεύσω τον εαυτό μου από την πανώλη των πτηνών και από τα μολυσμένα άτομα;

Στο παρελθόν, η ανθρώπινη μόλυνση από πανώλη των πτηνών ήταν γενικά ήπια, αλλά είναι γνωστό ότι έχει προκαλέσει σοβαρές ασθένειες όπως η πνευμονία . Για την τρέχουσα εστία στις ΗΠΑ και το Μεξικό, ωστόσο, οι κλινικές εικόνες ήταν διαφορετικές . Στα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ είχαν τη σοβαρή μορφή της νόσου και οι ασθενείς ανακτώνται από ασθένειες χωρίς να απαιτούν ιατρική φροντίδα. Στο Μεξικό, μερικοί ασθενείς με πληροφορίες, είχαν τη σοβαρή μορφή της νόσου.

Για να προστατέψετε τον εαυτό σας, πρακτικά γενικά προληπτικά μέτρα για τη γρίπη:

Να αποφεύγεται η στενή επαφή με άτομα που εμφανίζονται αδιαθεσία και οι οποίοι έχουν πυρετό και βήχα. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό συχνά και επιμελώς. Πρακτική καλή υγεία συμπεριλαμβανομένων κατάλληλων συνηθειών ύπνου, φαγητού θρεπτικών τροφίμων, και διατήρηση σωματικής ενέργειας .

Αν υπάρχει προσβεβλημένο πρόσωπο στο σπίτι:

Προσπαθήστε να υπάρχει σε χωριστό τμήμα της το σπίτι. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, διατήρηση του ασθενούς, τουλάχιστον 1 μέτρο σε απόσταση από τους άλλους. Καλύψτε το στόμα και τη μύτη, όταν γίνεται η φροντίδα για αυτό το πρόσωπο. Μάσκες μπορούν να αγοραστούν εμπορικά ή που γίνονται με τα αμέσως διαθέσιμα υλικά κ΄ να καθαρίζονται σωστά. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό επιμελώς μετά από κάθε επαφή με τον ασθενή. Προσπαθήστε να βελτιώσετε τη ροή του αέρα στην περιοχή όπου διαμένει το πρόσωπο. Χρησιμοποιήστε τις πόρτες και τα παράθυρα για να επωφεληθείτε από αύρες. Διατηρείτε το περιβάλλον καθαρό με εύκολα διαθέσιμα οικιακά προϊόντα καθαρισμού. Αν ζείτε σε μια χώρα όπου πανώλης των πτηνών έχει προκαλέσει ασθένεια σε ανθρώπους, ακολουθήστε πρόσθετες συμβουλές από τις εθνικές και τις τοπικές υγειονομικές αρχές.

10 - Ποιες χώρες έχουν πληγεί από κρούσματα σε χοίρους;

Η νόσος θεωρείται ενδημική στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εστίες σε χοίρους που είναι επίσης γνωστές έχουν συμβεί στη Βόρεια Αμερική, τη Νότια Αμερική, την Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Σουηδίας και την Ιταλία), την Αφρική (Κένυα).Για την τρέχουσες εστίες , αναφέρονται στις ΗΠΑ και το Μεξικό, ωστόσο, οι κλινικές εικόνες ήταν διαφορετικές. Δεν αναφέρονται επιβεβαιωμένα κρούσματα στις Η.Π.Α που είχαν τη σοβαρή μορφή της νόσου και οι ασθενείς ανακτώνται από ασθένειες χωρίς να απαιτούν ιατρική φροντίδα. Στο Μεξικό, μερικοί ασθενείς , σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν τη σοβαρή μορφή της νόσου. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε ανακοίνωση από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ή το US CDC σε σχέση με απαγόρευση ταξιδιού στις περιοχές οι οποίες έχουν επηρεαστεί. Όλοι οι ταξιδιώτες προς τις αναφερόμενες περιοχές θα πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα υγιεινής που αναφέρονται στη συνέχεια.

11 - Τι πρέπει να κάνω αν νομίζω ότι έχω πανώλη των πτηνών;

Εάν αισθανθείτε αδιαθεσία, έχετε υψηλό πυρετό, βήχα και πονόλαιμο:

Μείνετε στο σπίτι και να μείνετε μακριά από την εργασία, το σχολείο ή το πλήθος όσο το δυνατόν περισσότερο. Ανάπαυση και να λαμβάνετε πολλά υγρά.

Καλύψτε το στόμα σας και τη μύτη όταν ο βήχας και φτάρνισμα είναι έντονα.

Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό συχνά και διεξοδικά, ιδίως μετά τον

βήχα ή φτάρνισμα. Ενημερώστε την οικογένεια και τους φίλους σας σχετικά με την ασθένεια και να ζητήσετε βοήθεια για τις δουλειές του νοικοκυριού που απαιτούν επαφή με άλλα άτομα, όπως για ψώνια.

Εάν χρειάζεστε ιατρική φροντίδα:

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας ή το φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας στο πριν από το ταξίδι για να τις δει τα συμπτώματά σας. Εξηγήστε γιατί πιστεύετε ότι έχετε πανώλη των πτηνών (για παράδειγμα, αν έχετε πρόσφατα ταξιδέψει σε μια χώρα όπου υπάρχει πανώλη των πτηνών). Ακολουθήστε τις συμβουλές που δίνονται σε σας για περίθαλψη.

Εάν δεν είναι δυνατόν να έλθετε σε επαφή με το φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας από πριν, έχοντας υποψία πανώλης των πτηνών, αμέσως μετά την άφιξή σας να προσέλθετε στην πιο άμεση υγειονομική εγκατάσταση. Φροντίστε να καλύπτετε τη μύτη και το στόμα σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

12 - Είναι ασφαλές να τρώμε χοιρινό κρέας και τα χοιρινά προϊόντα;

Ναι. Η πανώλη των πτηνών δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μεταδοθεί σε ανθρώπους με διατροφικές σωστά συνήθειες στο χοιρινό (χοιρινό κρέας), ή άλλα προϊόντα που προέρχονται από χοίρους. Ο ιός της γρίπης των χοίρων θανατώθηκε από βράσιμο θερμοκρασίες 160 F/70 C, που αντιστοιχεί με τις γενικές οδηγίες για την επεξεργασία του χοιρινού και άλλων κρεάτων.

13 – Όταν επιστρέφουμε από ταξίδι σε χώρες που έχουν παρατηρηθεί κρούσματα , τι πρέπει να κάνουμε;

Ταξιδιώτες που επιστρέφουν από περιοχές που έχουν επηρεαστεί θα πρέπει να παρακολουθούν την υγεία τους και σε περίπτωση που μέσα σε επτά ημέρες από την επιστροφή τους παρουσιάσουν κάποιο από τα πιο κάτω συμπτώματα θα πρέπει να μιλήσουν αμέσως με το γιατρό τους:

α. Πυρετός

β. Συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως βήχα ή ρινική καταρροή

γ. Κυνάγχη

και πιθανόν άλλα συμπτώματα όπως:

δ. Μυαλγίες

ε. Πονοκέφαλο

στ. Ρίγος

ζ. Καταβολή

η . Εμετούς ή διάρροιες (παρόλο που δεν είναι τυπικά για γρίπη των χοίρων εν τούτοις έχουν περιγραφεί σε κάποια από τα πρόσφατα περιστατικά)

14 - Όταν πρόκειται να ταξιδέψουμε σε χώρες που έχουν παρατηρηθεί κρούσματα, τι πρέπει να κάνουμε;

Οι ταξιδιώτες προς αυτές τις περιοχές θα πρέπει να παίρνουν τις συνηθισμένες προφυλάξεις που αφορούν τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος αν πρόκειται να ταξιδέψουν σε περιοχές που έχουν παρουσιαστεί ανθρώπινα περιστατικά γρίπης των χοίρων. Τα γενικά αυτά μέτρα συνίστανται σε:

" Αποφυγή στενής επαφής με ασθενείς. Σε περίπτωση που κάποιος ασθενήσει θα πρέπει να διατηρεί κάποια απόσταση από τους άλλους, ώστε να μην τους μεταδώσει την ασθένεια.

" Παραμονή στο σπίτι σε περίπτωση ασθένειας ώστε να προληφθεί η μετάδοση της στο περιβάλλον της εργασίας ή του σχολείου

" Κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο όταν βήχει ή φταρνίζεται θα προφυλάξει τους γύρω του. Το χαρτομάντιλο θα πρέπει στη συνέχεια να πετιέται με τον κατάλληλο τρόπο στα σκουπίδια

" Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, ιδίως μετά από βήξιμο ή φτάρνισμα μπορεί να προστατέψει από τα μικρόβια. Αντισηπτικά για τα χέρια με βάση το οινόπνευμα μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικά.

" Αποφυγή επαφής με τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα, αφού τα μικρόβια συχνά μεταδίδονται όταν κάποιος τα ακουμπήσει, με την επαφή με κάποιο μολυσμένο υλικό.

15 - Υπάρχουν παράγοντες που να δημιουργούν ανησυχία για την επέκταση του φαινομένου και αν τυχόν υπάρχουν παράγοντες που δημιουργούν συνθήκες αισιοδοξίας;

Ο άνθρωπος ζει και πάντοτε ζούσε υπό τη μόνιμη απειλή μιας φυσικής καταστροφής, της εμφάνισης μιας νέας μολυσματικής νόσου ή της εκδήλωσης ενός σεισμού. Η εμφάνιση μιας επιδημίας γρίπης που συνδέεται με έναν καινούργιο ιό είναι ένα φαινόμενο το οποίο είχε προβλεφθεί από τους επιστήμονες και για το οποίο έχουν γίνει προετοιμασίες σε ικανοποιητικό βαθμό.
Η πρόβλεψη αυτή, γράφει η Μαρτίν Περές στη Φιγκαρό ήταν αποτέλεσμα τριών φαινομένων. Το πρώτο είναι φυσικό: τα άγρια πτηνά αποτελούν μόνιμες δεξαμενές διαφόρων στελεχών ιών της γρίπης που καταρχήν δεν πλήττουν τον άνθρωπο, αλλά που μεταλλάσσονται συνεχώς και κάποια στιγμή μπορεί να προσαρμοστούν στον άνθρωπο, είτε μολύνοντας τον χοίρο είτε απευθείας.
Το δεύτερο φαινόμενο είναι κοινωνικό και αφορά την απίστευτη ανάπτυξη των μεταφορών. Με τις αεροπορικές μεταφορές, τις μετακινήσεις των ανθρώπων, τις μαζικές συγκεντρώσεις στις μεγαλουπόλεις, ένας ιός μπορεί σήμερα να κάνει τον γύρο του κόσμου σε 24 ώρες, ενώ κάποτε χρειαζόταν μήνες.
Το τρίτο φαινόμενο, που συντείνει στην ανάγκη να προετοιμαστεί η ανθρωπότητα για μια πανδημία, είναι συγκυριακό: η εμφάνιση το 1997 στο Χονγκ Κονγκ ενός θανατηφόρου για τον άνθρωπο ιού της γρίπης των πτηνών. Η μετάδοση αυτού του ιού, πάντως, αποδείχθηκε δύσκολη, αφού χρειαζόταν άμεση επαφή του ανθρώπου με ένα μολυσμένο πτηνό. Δεν υπήρξε ποτέ μετάδοση εκείνου του ιού Η5Ν1 από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Η εμφάνιση μιας επιδημίας γρίπης Η1Ν1 με προέλευση τους χοίρους, πρώτα στο Μεξικό και στη συνέχεια στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, αλλάζει τα δεδομένα. Παρά τις αβεβαιότητες γύρω από τον καινούργιο ιό, και τον τρόπο που θα συμπεριφερθεί στο μέλλον, οι ιολόγοι και οι επιδημιολόγοι εκφράζουν μεν ανησυχία, χωρίς όμως να περιπίπτουν σε υστερία ή πανικό. Υπάρχουν πράγματι λόγοι να είναι κανείς ανήσυχος, όπως υπάρχουν και λόγοι που επιτρέπουν αισιοδοξία.
Η ανησυχία απορρέει από το γεγονός ότι τα περισσότερα θύματα στο Μεξικό είναι νέοι άνθρωποι που έχαιραν καλής υγείας. Επιπλέον, το γεγονός ότι ο ιός μεταδίδεται αυτή τη φορά από άνθρωπο σε άνθρωπο αποτελεί μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με τη γρίπη των πτηνών. Και οδηγεί σε ένα κοκτέιλ το οποίο μπορεί να αποδειχθεί εκρηκτικό.
Όπως επισημαίνει στη Μοντ ο Ντιντιέ Ραούλ, συγγραφέας του βιβλίου «Οι νέες μολυσματικές ασθένειες» (PUF), o ιός μπορεί να μεταδοθεί με αστραπιαία ταχύτητα. Κάπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ταξιδεύουν με αεροπλάνο κάθε χρόνο. Και μια έρευνα που έγινε στη Γερμανία έδειξε ότι στη διάρκεια πτήσεων που διαρκούν πάνω από 4 ώρες, το 72% των επιβατών προσβάλλονται από κάποιον αναπνευστικό ιό. Η τελευταία επιδημία ανθρώπινης γρίπης που ακολούθησε μια γρίπη των χοίρων είχε δύο εκατομμύρια θύματα: ήταν η ασιατική γρίπη του 1957.
Ορισμένα στοιχεία, όμως, μετριάζουν αυτή την ανησυχία. Πρώτα απ' όλα, θάνατοι έχουν σημειωθεί ως τώρα μόνο στο Μεξικό. Αν υπήρχε καλύτερη διαχείριση, θα είχαν άραγε αποφευχθεί αυτοί οι θάνατοι; Δεύτερον, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτό το διάστημα και θα επικρατήσουν τους επόμενους μήνες στην Ευρώπη δεν ευνοούν την ανάπτυξη αυτού του ιού. Τρίτον, ο ιός μοιάζει να αντιμετωπίζεται με τα υπάρχοντα φάρμακα. Και οι φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούν ήδη να παρασκευάσουν ένα εμβόλιο. Τέταρτον, η επιδημιολογική ανάλυση των νέων κρουσμάτων στον κόσμο δεν παραπέμπει σε μια αλματώδη εξέλιξη.
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σήμερα πώς θα εξελιχθεί ο ιός Η1Ν1, καταλήγει η γαλλίδα δημοσιογράφος. Εξ ου και η ανάγκη να ληφθούν μέτρα που μπορεί να φαίνονται σε μερικούς δυσανάλογα - όπως ο περιορισμός των ταξιδιών στο Μεξικό - αλλά που θα μπορούσε να σταματήσουν τη δυναμική αυτού του μυστηριώδους ιού.

16 – Έχουν ληφθεί μέτρα και από ποιες χώρες ή οργανισμούς;

Μέτρα σε επίπεδο ΕΕ

Συναγερμός έχει σημάνει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι επιπτώσεις και τα προληπτικά μέτρα απέναντι στη γρίπη των χοίρων θα βρεθούν επί τάπητος στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε από την Αθήνα ότι θα πραγματοποιηθεί και έκτακτη σύνοδος των υπουργών Υγείας της ΕΕ, προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση. Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα την Πέμπτη.«Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα, αλλά παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση σε επίπεδο χωρών-μελών» δήλωσε ο Μπαρόζο , ο οποίος κατευθύνεται στο Λουξεμβούργο για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.«Πρέπει να υπάρξει ο μέγιστος δυνατός συντονισμός σε επίπεδο ΕΕ» δήλωσε από πλευράς του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ. Δύο γυναίκες παρουσίασαν συμπτώματα της γρίπης στην Ισπανία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των πιθανών κρουσμάτων στα δέκα.

Μέτρα σε όλο τον κόσμο

Στις ΗΠΑ έχουν επιβεβαιωθεί από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) 20 κρούσματα της γρίπης των χοίρων. Η Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος και παραγώγων του, με προέλευση το Μεξικό και αρκετές περιοχές των ΗΠΑ, όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα της γρίπης των χοίρων, τονίζεται σε ανακοινωθέν του υπουργείου Υγείας. Η Μαλαισία έχει κινητοποιήσει τη μονάδα ελέγχου επιδημιών για να εντοπίσει έγκαιρα όποια πιθανότητα κρούσματος της γρίπης των χοίρων στη χώρα, τονίζουν τα μέσα ενημέρωσης. Στις Φιλιππίνες οι αρχές κάλεσαν τον πληθυσμό να αποφεύγει τους εναγκαλισμούς και τα φιλιά σε δημόσιες συγκεντρώσεις και χώρους, εξαιτίας του κινδύνου που ελλοχεύει σε τέτοιου είδους διαχύσεις για την μετάδοση του ιού. Η Ιαπωνία αποφάσισε να ενισχύσει τους ελέγχους σε επιβάτες που φτάνουν στη χώρα από το Μεξικό σε μια προσπάθεια να ελέγξει τα πιθανά κρούσματα της γρίπης των χοίρων, ενώ παράλληλα εξετάζει το ενδεχόμενο παρασκευής εμβολίων ώστε να αποτραπεί η διάδοση της νόσου. Στην Ταϊλάνδη η κυβέρνηση εγκατέστησε στο διεθνές αεροδρόμιο της Μπανγκόκ συσκευές θερμικής ανίχνευσης θερμοκρασίας σώματος ως ένα προληπτικό μέτρο κατά της διάδοσης της γρίπης των χοίρων. Οι υγειονομικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας προσπαθούν να εντοπίσουν εκατοντάδες επιβάτες που ταξίδευαν μαζί με ομάδα μαθητών από το Μεξικό, οι οποίοι υπάρχουν πιθανότητες να έχουν προσβληθεί από τη γρίπη. Εννέα μαθητές και ένας καθηγητής τους, που εμφάνισαν συμπτώματα μετά την παραμονή τριών εβδομάδων στο Μεξικό, είναι πιθανό να έχουν προσβληθεί από τη νόσο, αλλά αυτό δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, δήλωσε ο Νεοζηλανδός υπουργός Υγείας Τόνι Ρίαλ.

Επαφή με ζώα

Ομάδα της οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) επρόκειτο να αναχωρήσει χθες για το Μεξικό, προκειμένου να εξετάσει τον ισχυρισμό ατόμων ότι ασθένησαν μετά από επαφή τους με ζώα σε χοιροστάσια. Ο επικεφαλής κτηνίατρος Τζόζεφ Ντόμενεκ είπε ότι μολονότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις κρουσμάτων μετά από απευθείας επαφή με τους χοίρους, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο». Πρόσθεσε πως «δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι απειλείται η διατροφική αλυσίδα». Διαβεβαιώσεις ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος από την κατανάλωση χοιρινού» έδωσε και εκπρόσωπος της Π.Ο.Υ. Πάντως, η κάτω Βουλή της Αιγύπτου ζήτησε χθες να σφαγιαστούν άμεσα οι 250.000 χοίροι που βρίσκονται στη χώρα, για προληπτικούς λόγους. Στα μέτρα που λαμβάνονται παγκοσμίως σε αεροδρόμια προστέθηκε χθες η ανακοίνωση του Καναδά, ότι πριν από την αναχώρησή τους για τη χώρα, οι Μεξικανοί εποχικοί εργάτες θα υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις. Πάντως, παρά τις παροτρύνσεις της Π.Ο.Υ. και τις δηλώσεις της Κομισιόν, η Γαλλία, η Κούβα αλλά και μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία, όπως τα βρετανικά «Thomas Cook and Thomson» και το γερμανικό TUI, ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις πτήσεις τους προς το Μεξικό. Σύμφωνα με τον δεύτερο στην ιεραρχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Κέιτζι Φουκούντα, είναι πολύ πιθανή η εκδήλωση μιας πανδημίας ήπιας μορφής. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να ανεβάσει το επίπεδο παγκόσμιου συναγερμού στο 5. Στη χώρα μας, σε «καραντίνα» βρίσκεται δασκάλα στην Αχαΐα, που επέστρεψε προσφάτως από διακοπές στο Μεξικό. Επίσης, όπως ανέφερε χτες το βράδυ ο πρόεδρος της Έκτακτης Επιτροπής πανδημίας γρίπης κ. Π. Ευσταθίου, εγκαταστάθηκε μία θερμοκάμερα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ σήμερα αναμένεται να λειτουργήσει και η δεύτερη. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα ανιχνεύονται οι εμπύρετοι ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα μας. Η μέθοδος αυτή χαρακτηρίζεται ωστόσο, από τους ειδικούς αναποτελεσματική: «Οι θερμικές κάμερες δεν εντοπίζουν τα άτομα που βρίσκονται σε φάση επώασης της νόσου», έχει επισημάνει σε πρόσφατη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Π.Ο.Υ. Γκρέγκορι Χαρτλ. Ο ίδιος μάλιστα, επικαλέστηκε μελέτες που είχαν διεξαχθεί κατά την εποχή της κρίσης του SΑRS, οι οποίες έδειξαν ότι οι έλεγχοι στα σύνορα δεν απέδωσαν ιδιαίτερα.
Στο μεταξύ, τέσσερις ακόμη πολίτες απευθύνθηκαν στο Σισμανόγλειο με δική τους πρωτοβουλία, εκ των οποίων οι δύο επέστρεψαν προσφάτως από το Μεξικό με γκρουπ των περίπου 70 Ελλήνων ταξιδιωτών. Παρ΄ όλα αυτά, όπως διαπιστώθηκε μετά τον ιατρικό έλεγχο, τα ήπια συμπτώματα που παρουσίαζαν αποδόθηκαν σε εποχιακή γρίπη. Επιπλέον, τα τηλεφωνήματα στην ανοιχτή γραμμή για τη γρίπη των χοίρων έχουν αγγίξει τα 200 τις τελευταίες τρεις ημέρες: «Στην πλειονότητά τους ωστόσο, αφορούν γενικές πληροφορίες που απασχολούν τους πολίτες», σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Πιερουτσάκο , πρόεδρο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

1 . Δημοσίευμα Le Figaro

2 . Δημοσίευμα Le Monde

3 . Δημοσίευμα Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

4 . Δημοσίευμα Associated Press

5 . Δημοσίευμα Royter

6 . Δημοσίευμα BBC

7 . Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ( www.who.int )

8 . Κέντρο Ελέγχου λοιμώξεων ΗΠΑ ( www.cdc.gov )

9 . Ευρωπαϊκό Κέντρο για πρόληψη και έλεγχο ασθενειών ( www.ecdc.europa.eu )

10 . Κέντρο Ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων ( www.keel.org.gr )